Vrijgezellenworkshops

Afrikaans dansen, trommelen, schilderen of lunchen in Amsterdam. Wil je een actieve, creatieve en vrolijke dag met je vriendinnen en/of vrienden? Wij kunnen je een swingende tijd bezorgen! Je kunt een keuze maken uit onderstaande vrijgezellenworkshops:

vrijgezellen-workshop Afrikaanse dans met live percussie oplocatie

Je kan ook zelf een dagprogramma samenstellen. Bijvoorbeeld: eerst een workshop Afrikaanse patronen schilderen, daarna een Afrikaanse lunch in het atelier van de kunstenaar, en tot slot een workshop Afrikaanse dans met live percussie begeleiding.
Als je tijdig boekt, kan je over het algemeen zelf de starttijd bepalen.

Op huwelijksreis naar Afrika? Ten huwelijk gevraagd in Afrika? Elkaar ontmoet in Afrika? Boek bij ons een Afrika-dag, Afrika themafeest of Afrikaans getint vrijgezellenfeest!

Workshop West Afrikaanse dans met (of zonder) live percussie begeleiding

West Afrikaanse dansen zijn feestelijk, vrolijk, explosief, humoristisch, verleidelijk en voor iedereen geschikt; (man/vrouw, jong /oud, dik/dun, met of zonder danservaring).

Misschien is het even slikken, zo'n uitdaging om je Europese (kantoor-)lijf in de strijd te gooien. Maar je zult niet de eerste man of vrouw zijn die binnen 5 minuten in een uitgelaten, ballorige stemming raakt door de vrolijke, energieke dansen en de super swingende opzwepende live muziek!

In Afrika zijn feest, muziek, dans en zang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er wordt dus altijd gezongen tijdens de dansworkshop!

vrijgezellenworkshop Afrikaanse percussie bij De AfrikaCentrale

Workshop Afrikaanse percussie

In onze percussieworkshops wordt gespeeld op djembé, doundoun, sanbang, kenkeni, shakers en bellen.
Je gaat de uitdaging aan om met je groep een ritme op te bouwen uit een aantal (vaak eenvoudige) ritmische patronen. Zo ontstaat er door samenwerking een swingend geheel.
In Afrika zijn feest, percussie, dans en zang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook in deze workshop wordt dus vaak gezongen, en de kans dat je niet stil kunt zitten achter je djembé, of dat je met je shaker de zaal door swingt, is bijzonder groot!

En of je onze instrumenten nu djembé, djembee, jembe, jembee, jambe, tam tam, trommel, drum, doundoun, doemdoem, doendoem, dundun, kenkeni, sangbang, shaker, handpercussie, percussie instrument of slagwerk instrument noemt; swingen zal het! Een energiek en muzikaal uitje met een hoog party gehalte!

Workshop Body-percussie

De Bodypercussie workshop is een laagdrempelige, dynamische, energie gevende workshop die het saamhorigheidsgevoel versterkt, en heel geschikt is voor grote groepen. Een extra toegankelijke combinatie van de twee bovenstaande workshops percussie en dans, waarbij muziek maken en bewegen samen gaan; in 'no time' zit het ritme letterlijk in je lijf!

In deze workshop leer je ritmes maken mét en óp je lichaam; stampen, klappen, wrijven, tikken en kloppen.
Ook je stem ga je soms gebruiken, en niet in de vorm van zingen!
Je gaat de uitdaging aan om met je groep een ritme op te bouwen uit een aantal (vaak eenvoudige) ritmische patronen. Zo ontstaat er door samenwerking een swingend geheel.
Bodypercussie kan je zien als non-verbaal communiceren; Wordt er naar elkaar geluisterd, dan maak je muziek en wordt het een feestje. Wordt er niet geluisterd, dan maak je herrie.

Body-percussie (ook wel lichaamspercussie, body-percussion, Body Drumming of 'Human Rhythm' genoemd) is niet alleen heel erg leuk om te doen, maar het geeft ook een 'boost' aan je immuunsysteem;
Bij Chi Kung (Chinese energietraining) en in verschillende 'alternatieve' geneeswijzen gebruikt men het kloppen of 'tappen' op acupunctuurpunten, meridianen, neurolymfatische punten en de thymus omenergie doorstroom te vergroten, het immuunsysteem te activeren en je spieren te versterken.
Een perfecte energizer!

Minimum aantal deelneemsters/-ers: 10

Henna tribal-tattoo painting

Leer hoe je bij jezelf of bij een ander een mooie henna tattoo kan zetten. 
We laten ons inspireren door patronen, symbolen en motieven van de Adinkra/Asante uit Ghana, Ndebele uit Zuid Afrika, Beti uit Kameroen, Kasséna uit Burkina Faso, Yoruba uit Nigeria, Kuba uit Congo, of door rotsschilderingen uit de Sahara.

We gebruiken kant-en-klare (Pakistaanse) henna uit 'cones', dus gaan niet zitten kliederen met het maken van henna-papjes. 
Henna kleurt de huid oranje-bruin, en blijft ruim een week zichtbaar (mits het lang genoeg heeft kunnen intrekken).
Henna is minder goed zichtbaar op een heel donkere huid, tenzij men het echt heel erg lang laat intrekken (en er zelfs mee gaat slapen). 'Met een heel donkere huid' wordt hier bedoeld: 'tegen het zwart aan', zoals bv. bij de donkerste Senegalezen. Bij de meeste mensen uit Noord Afrika, Afrika bezuiden de Sahara, Suriname, Antillen etc.. is henna goed zichtbaar).
Als er veel deelnemers/-sters met een heel donkere huid in de groep zitten, kunnen we ook met Jaqua werken.

Jagua gel is gemaakt van een vrucht uit Zuid-Amerika, genaamd Genipa. Van het sap van de genipavrucht wordt door de inheemse bevolking al eeuwen lang gel gemaakt en gebruikt als lichaamsversiering. Jagua kleurt de huid donkerblauw/zwart, en lijkt dus erg op een echte (niet tijdelijke) tatoeage. Jammer genoeg is Jaqua nogal prijzig, dus gebruiken we het alleen bij mensen met een heel donkere huid, en zal het van invloed zijn op de prijs van de workshop.
Natuurlijk wordt henna van origine gebruikt in culturen waar de mensen niet zo wit zijn als hier in NL, dus over het algemeen is het niet nodig om met veel duurdere jagua te werken.

Zowel henna als Jagua zijn natuurlijke producten en volledig veilig voor de huid.
Wel is aan te raden om tijdens de workshop kleding te dragen die vuil mag worden, voor het geval er wat geknoeid wordt.

 

Workshop Afrikaanse patronen en motieven schilderen op porselein of textiel

In het atelier van een kunstenares (in Amsterdam) ga je Afrikaanse patronen en motieven schilderen. Je kiest van tevoren wat je groep gaat beschilderen:

vrijgezellen-workshop Afrikaanse patronen schilderen op een sjaal bij De Afrika Centrale

We laten ons inspireren door Bogolan-schilderingen uit Mali, schilderingen van Mbuti en Kuba uit Kongo, van Shona uit Zimbabwe, van Ndebele uit Zuid Afrika, door rotstekeningen uit de Sahara, etc.etc. Met koffie, thee en koek (of wijn en olijven...?) binnen handbereik, schilder je eenvoudige of ingewikkelde geometrische patronen, 'primitive' dieren, of zonnige taferelen. In aarde-tinten of in felle kleuren.

Verras jezelf. Je wist níet dat je het ìn je had!!!

Workshop Afrikaanse patronen en motieven schilderen op doek

Ieder schildert met acrylverf op een klein doek (voorbespannen katoendoek, diverse maten, minimaal 24-30 cm). Natuurlijk kan ieder voor zichzelf een schilderij maken. Maar de doeken kunnen ook samengevoegd worden tot een groot kunstwerk voor de bruid. Een leuke variatie op de ouderwetse lappendeken voor de uitset!
Het wordt een kleurrijk werkstuk waarbij de verschillende persoonlijke stijlen een mooi geheel vormen. Dus wees gerust jezelf, er zijn al genoeg anderen!!!

De Afrika Centrale verzorgt nog meer creatieve workshops ! Kijk op onze homepage, en bel gerust voor meer informatie.

Lunch

Uitsluitend in combinatie met de workshop Afrikaanse patronen schilderen verzorgen wij ook een Biologische vegetraische lunch (vegan ook mogelijk) .
Bij mooi weer en aangename temperaturen wordt buiten gegeten: aan de waterkant op het kunstenaarsterrein. Bij kou en/of regen lunch je in het atelier van de kunstenares. En na het eten Afrikaans dansen......?

Afrikaanse lunch voor vrijgezellendag bij De Afrika Centrale

Wij werken in Amsterdam of bij jou op locatie

Het dagprogramma (Afrikaanse patronen schilderen, Afrikaanse lunch, Afrikaanse dans/percussie) vindt plaats op een kunstenaarsterrein in Amsterdam, waar zich zowel de dansstudio als het kunstenaarsatelier bevinden.
Voor de dans- en percussieworkshops in Amsterdam, maken wij gebruik van verschillende locaties. Eén daarvan ligt bij de ring van Amsterdam, makkelijk bereikbaar met de auto, en met voldoende gratis parkeergelegenheid. Een andere locatie is weer meer geschikt voor groepen die met het openbaar vervoer komen.
Daarnaast werken wij op locatie in heel Nederland voor groepen.

 

Enkele reacties op onze workshops...

“Als mijn bruiloft net zo leuk wordt als deze dag, kan het niet meer stuk!”

Lees meer>>

terug naar boven