Aandachtspunten teambuilding

Afrikaanse dans workshops als training in communicatie

De Afrika Centrale verzorgt workshops West Afrikaanse dans voor bedrijven en opleidingen in het hele land. Wij bieden Afrikaanse dans workshops als training in communicatie en samenwerking, als middel voor het loslaten van de hoge werkdruk en het ontdekken van het eigen potentieel.

Afrikaanse muziek krijgt mensen in beweging. Samen als groep, en met ruimte voor het individu.

De dansworkshops worden door percussionisten met live trommelmuziek begeleid.

Aandachtspunten in de dansworkshops

Verbeteren van de communicatie binnen teams door workshops bij de Afrika Centrale

Het lichaam als eenheid

De op de Mandingue-traditie gebaseerde dansen die in de workshops aan bod komen zijn heel aards (blote voeten, gebogen knieen) en worden gedanst met het hele lichaam. Voor velen is dit een noodzakelijke aanvulling op het dagelijkse denkwerk en de eenzijdige belasting van het lichaam.

Verbeteren van de communicatie binnen teams

De workshop worden altijd met live percussiemuziek begeleid. In de West Afrikaanse traditie bestaat er een grote samenwerking tussen de dansers en de drummers. Het is een manier van communiceren waarbij harmonie ontstaat als er goed naar elkaar geluisterd en gekeken wordt.
Samendansen (vaak in een kring) werkt opzwepend, versterkt het gevoel van saamhorigheid en maakt je los uit het Westerse individuele levenspatroon.

Plaats voor het individu binnen het team / het ontdekken van het eigen potentieel

West Afrikaanse dans zorgt voor ontspanning door explosieve energie en inspanning. Een ideale manier om de hoge werkdruk los te laten, en plaats te maken voor eigen ontwikkeling en werkplezier.
Om de eigen mogelijkheden en potenties te verkennen moet er plaats zijn om af te wijken van wat de groep doet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Europese klassieke ballet (waar de danseressen de bewegingen identiek moeten uitvoeren, en er liefst ook identiek moeten uitzien) is er in de Afrikaanse dans plaats voor persoonlijke stijl en interpretatie. Men gaat er vanuit dat ieder mens zijn persoonlijke kracht heeft waarmee zij/hij kan bijdragen aan het geheel. De workshops zijn daarom voor iedereen geschikt (jong/oud, dik/dun, man/vrouw, met of zonder danservaring).

Aandachtspunten van de percussieworkshops

Samenwerking

In de workshops wordt gespeeld op djembé, doundoun, sanbang, kenkeni, shakers en bellen. Je gaat de uitdaging aan om met je groep een ritme op te bouwen uit een aantal ritmische patronen. De patronen zijn, los gespeeld, vaak eenvoudig. Worden deze echter gelijktijdig gespeeld, dan krijg je een (complex en) swingend ritme. Swing door samenwerking!

Communicatie

Percussie spelen kan je zien als non-verbaal communiceren, waarbij een energie gevende harmonie ontstaat als er goed naar elkaar geluisterd wordt. Wordt er naar elkaar geluisterd, dan maak je muziek. Wordt er niet geluisterd, dan maak je herrie.

terug naar boven